RWL Quality – Hoefscheuren

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten hoefscheuren, bij de eerste (kwartierscheuren) is de belangrijkste oorzaak gebaseerd op een mechanisch probleem, en bij de tweede is de oorzaak een microbieel probleem waarbij keratine etende micro organismen het hoorn sneller weg eten dan dat de hoef opnieuw aangroeit 

Bij kwartier scheuren is de grootste oorzaak dat de hoef langzaam smaller wordt met als grootste oorzaak dat de straal niet op het juiste moment meedraagt als de hoef wordt belast.

Hierdoor wordt het achterste gedeelte van de hoef steeds smaller bij het gedeelte van de verzenen waardoor bij de belasting van de hoef dit gedeelte van de hoef gaat samen knijpen.

Doordat de verzenen op een bepaald moment tegenover gesteld gaat werken tijdens de belasting ontstaat er wriktie in de hoef waarbij het breedste gedeelte van de hoef nog steeds naar buiten beweegt en de verzenen juist tegenover gesteld naar binnen beweegt waardoor er bovenaan de kroonrand een kwartierscheur ontstaat.

Bij dit soort hoefscheuren is het dan ook zeker een van de belangrijkste zaken om dit probleem te verhelpen dat men er voor zorgt dat de straal weer op het juiste moment mee gaat dragen, bij de belasting van de hoef.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat eigenlijk in elke scheur verkeerde micro organismen aanwezig zijn, die het hoort het op te eten en te verteren waardoor de hoefscheur niet in staat is opnieuw aan en uit te groeien.

Bij de behandeling is het dan ook goed als de hoefscheur er volledig wordt uitgevreesd, als dit is gedaan is het niet zo dat ook alle verkeerde micro organen weg zijn. Deze zitten dan nog steeds in het schoon ogende onderliggende hoorn van de uitgevreesde scheur. 

Daarom is het altijd raadzaam om in deze gevallen het paard te behandelen met Resolutio, en de uitgevreesde scheur in te kleven met een acryl hoefreparatie materiaal; acryl ademt.

 (in tegenstelling tot polyurethaan reparatiemiddelen, deze sluiten eigenlijk volledig af waardoor het vroegtijdig gaat los zweten van het hoorn), en dan het paard te beslaan met een straalsupportzool.

Door het uitvrezen van de scheur, daarna desinfectie en inkleven met straalsupport zodat het mechanische probleem van de oorzaak wordt weggenomen én het secundaire probleem van de micro organismen wordt weggenomen kan het paard eigenlijk vrijwel direct weer aan het werk terwijl de scheur erop termijn gewoon uit groeit.

RWL Quality

  • Voor de blanken 57
    7963 RP Ruinen
  • +31 (0) 6 22 495470
  • info@rwlquality.com

RWL QUALITY PRODUCEERT PRODUCTEN VOOR DE HOEVEN VAN PAARDEN

Hij heeft zich gespecialiseerd in het beslaan van sportpaarden en het behandelen van hoefziekten

en hoefproblemen. De beste producten koop je in onze webshop!