RWL Quality – Straal of hoefkanker

STRAALKANKER OF HOEFKANKER/LEDERHUIDONTSTEKING

Hoefkanker is een woekering van levend weefsel dat ontstaat door micro-organismen die het lichaam zijn binnengedrongen. Deze schadelijke micro-organismen beschadigen en irriteren de celwanden van het levende weefsel waardoor er de reactie ontstaat.

De cellen van het levende weefsel gaan zich extra snel delen en zorgt voor de woekering van levend weefsel.  Hoefkanker kan ontstaan als het afweersysteem van het paard verstoord is en niet meer optimaal werkt.

11-300x225

RWL Quality

 • Voor de blanken 57
  7963 RP Ruinen
 • +31 (0) 6 22 495470
 • info@rwlquality.com

Bij hoefkanker of straalkanker kan alleen een specialist door middel van een intensieve behandeling je paard verder helpen. RWL Quality heeft hiervoor een succesvolle behandeling ontwikkeld die minder pijnlijk en kostbaar is dan de reguliere behandelingen.

OORZAKEN STRAALKANKER OF HOEFKANKER

Deze ziekte heeft in eerste instantie te maken met een probleem in het afweersysteem van het paard. Door de verstoring van het afweersysteem van het paard kunnen bepaalde schadelijke micro-organismen het lichaam van het paard binnen dringen.

Deze schadelijke micro-organismen beschadigen en irriteren de celwanden van het levende weefsel waardoor er een reactie ontstaat die er toe leidt dat de cellen van het levende weefsel zich extra snel delen.

Dit weefsel is goed doorbloed materiaal en zeer gevoelig en pijnlijk voor het paard.

STRAALKANKER EN HOEFKANKER VOORKOMEN

Een gezond paard met een goed werkend afweersysteem is het beste wapen tegen het ontstaan van hoefkanker. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden om dit soort problemen te voorkomen.

Als het paard last heeft van aandoeningen aan de hoeven (bijvoorbeeld rotstraal), moeten deze altijd zorgvuldig behandeld worden om te voorkomen dat hoefkanker zich ontwikkeld. Dit voorkomt niet alle problemen met hoefkanker maar het verkleint wel de kans dat hoefkanker ontstaat.

Ook een goede hygiëne en goed onderhoud van de hoeven zijn van belang om hoefproblemen te voorkomen. Bij het voorkomen van rotstraal staat een uitgebreid overzicht.

STRAALKANKER EN HOEFKANKER HERKENNEN

De straal- of hoefkanker kan in drie opeenvolgende stadia worden verdeeld:

Volgens René is straal- of hoefkanker, in drie opeenvolgende stadia te verdelen:

STADIUM 1 – dezelfde symptomen als rotstraal

rotstraal is een probleem waarbij micro-organismen alleen het hoorn van de straal aantast maar niet verder het lichaam in kunnen

In het begin geeft hoefkanker vaak dezelfde symptomen als rotstraal en wordt het ook zo behandeld.

Bij rotstraal wordt alleen het hoorn aangetast door micro-organismen en houd het afweersysteem van het paard de micro-organismen in zoverre tegen dat alleen het dode hoornmateriaal kan worden aangetast en worden afgebroken terwijl de lederhuid nog in blijft. Wel wordt er door de lederhuid een vettige afscheiding geproduceerd en komt er een sterke geur vrij.

Symptomen zijn: vettige afscheiding en sterke geur

STADIUM 2 – Lederhuid ontsteking

In dit stadium is de lederhuid als ontstoken en is er een duidelijke zwelling van de lederhuid te zien. Bij een gezwollen lederhuid is er dus al sprake van micro organismen die het lichaam zijn binnen getreden, maar is er nog geen sprake van woekering van cellen. In dit stadium heeft het behandelen als rotstraal geen zin meer omdat de micro-organismen al te diep zijn doorgedrongen en zal dezelfde behandeling moeten worden ingezet als bij hoefkanker.

symptomen: gezwollen lederhuid van de straal, mogelijk een verdikte kroonrand, vettige afscheiding en sterke geur

STADIUM 3 – Straalkanker/hoefkanker

straalkanker / hoefkanker stadium 3

In dit stadium is de lederhuid al volledig verdwenen en is het onderliggende weefsel al geïnfecteerd. De irritatie door de micro-organismen aan deze cellen van het weefsel zorgt voor de extra overmatige celdeling en een overmatige woekering van levend weefsel. Het ziet er uit als een soort zwam. Het kan ook heel gemakkelijk bloeden en het stinkt enorm.

Paarden lopen zelden of niet kreupel door straalkanker. Doordat het paard niet kreupel loopt, lijkt het wel mee te vallen en wordt er vaak te laat actie ondernomen.

symptomen: woekering van de cellen (bloemkool effect), verdikte kroonrand, zeer gevoelig, bloed snel, sterke geur en vettige afscheiding

STRAALKANKER EN HOEFKANKER BEHANDELEN

In het verleden was curetteren de enige manier om paarden met hoefkanker te genezen. Curetteren betekent een operatie, het wegsnijden van alle door hoefkanker aangetaste delen van de hoef, waarbij de ondervoet wordt afgebonden om teveel bloedverlies tegen te gaan. Deze behandeling is erg pijnlijk en een groot nadeel is dat in lang niet alle gevallen voldoende van het aangetaste en geïnfecteerde weefsel volledig weggehaald kan worden waardoor het probleem blijft.

Nieuwe, minder pijnlijke behandeling straalkanker en hoefkanker

Hoefsmid René Vroom heeft in 2011 een nieuwe behandelmethode ontwikkeld voor straalkanker en hoefkanker. Deze behandelmethode is minder pijnlijk, kan door het ontbreken van de narcose bij elk paard worden uitgevoerd en is aanzienlijk goedkoper dan andere behandelingen.

De nieuwe straalkanker behandeling werkt als volgt:

 • De paardenhoef komt in een medical boot te staan met een speciaal ontwikkelde vloeistof.
 • Door de vloeistof worden de micro-organismen die de celwanden irriteren en de straalkanker veroorzaken bestreden.
 • Het extra woekerende weefsel wordt afgestoten door het lichaam van het paard.
 • Het littekenweefsel wat hierdoor ontstaat, is niet meer doorbloed, niet meer gevoelig en moet iedere dag worden verwijderd zodat de vloeistof diep in de hoef door kan dringen.
 • De behandeling moet zo lang herhaald worden totdat alle woekering van het levend weefsel verdwenen is, de lederhuid is genezen en weer normaal hoorn materiaal is aangemaakt door de hoef.
 • Een speciale nabehandeling zorgt voor het herstel van het afweersysteem van het paard waardoor het probleem niet terugkomt.

De behandelmethode wordt nu enkele jaren succesvol toegepast. Veel paarden, die elders uitbehandeld waren, zijn door de behandelmethode alsnog genezen.

De vloeistof dringt diep in en kan het probleem nog daar uit de hoef halen waar je met curetteren niet meer bij kunt komen zonder dat het paard hier blijvend letsel aan over houdt.
De resultaten zijn zeer goed te noemen, maar we kunnen natuurlijk niet garanderen dat de hoefkanker nooit terug zou kunnen komen.

De behandeling vindt plaats bij Hoefsmederij René Vroom in Ruinen. De duur van de behandeling  hangt af van de mate waarin de hoef is aangetast. Hoe eerder het probleem wordt erkend, hoe sneller het paard ook weer van dit probleem is genezen.

Als u denkt dat uw paard straalkanker of hoefkanker heeft, kunt contact opnemen met
René Vroom. Tel: 06 22 495470

Hij zal dan de ernst van het probleem bekijken en u een indicatie geven voor de behandelingstermijn en de behandelingskosten.

Mocht u dan besluiten om het paard niet te behandelen dan zijn aan dit consult geen kosten verbonden.

RWL QUALITY PRODUCEERT PRODUCTEN VOOR DE HOEVEN VAN PAARDEN

Hij heeft zich gespecialiseerd in het beslaan van sportpaarden en het behandelen van hoefziekten

en hoefproblemen. De beste producten koop je in onze webshop!